• Shorttrack

  Shorttrack is rond 1890 ontstaan in Engeland, ge­ïnspireerd op het destijds populaire rol­schaatsen. Het schaatsen gebeurt op een parcour van 111,11 meter, welke is uitgezet op een ijshockey­baan of zoals in Thialf op een apart 30*60-meter baan die op het middenterrein van de wereldberoemde ijshal ligt.

  In vergelijking met de langebaanschaats heeft de shorttrackschaats een hogere schoen met een langer ijzer. Zo kan er met een hoge snelheid beter door de scherpe bochten worden schaatsen.

  In ritten met vier tot acht schaatsers tegelijk in de baan vraagt de sport om tactiek, behendig­heid en acceleratie­vermogen. Tijdens de Europese en Wereld­kampioen­schappen wordt een all­round toernooi gereden en wint degene met de meeste punten na vier afstanden. Naast individuele races wordt er bij iedere wedstrijd ook een estafette ge­schaatst. De rijders wisselen elkaar af door middel van een duw, waarmee ze  snel­heid aan elkaar doorgeven.

  Bekende short­trackers zijn o.a. Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, zij maken onderdeel uit van het Shorttrack TeamNL die Thialf als thuisbasis heeft. 

 • Clubs

  Thialf stimuleert de (talent)ontwikkeling van de shorttracksport. Naast Shorttrack TeamNL en de KNSB Talent Teams maakt ook Shorttrack Club Thialf gebruik van de 30*60-meter baan in Thialf.

  Shorttrackclub Thialf traint drie keer per week in Thialf. Elke training weer racen de leden van de club, jong en oud, met hoge snel­heden door de bochten, wat een enorme kick geeft.

  In de winter­maanden trainen de leden op het ijs. Zomers trainen de leden buiten op skeelers, op de fiets of ze gaan hard­lopen, om zo een goede basis te leggen voor het volgend seizoen.

  De leden kunnen elk seizoen meedoen met club-­ en regio­wedstrijden. Voor meer informatie of aanmelden verwijzen wij je door naar de website van Shor­ttrack Club Thialf via de link hieronder. 

  Maak het mee!

  Voor het publiek is shorttrack een geweldige kijksport. Een sport vol actie, spanning en spektakel. Naast de clubwedstrijden worden in Thialf ook grote shorttrack evenementen geschaatst. 

  Kijk op de evenementenkalender via de link hieronder wanneer de shorttracktoernooien in Thialf zijn.

  Shorttrack Club Thialf