• Schoonrijden

  Tijd om de licht gebogen brede ijzers onder te binden en met een partner het ijs op te gaan voor een stukje ouderwets zwieren. Af­wisselend rijden op de buiten­kant en op de binnen­kant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand. Heerlijk ontspannen schoon­rijden, een lust voor het oog!

  Schoon­rijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaats­vormen in ons land. Schoon­rijden is vooral bekend vanwege de sier­lijke beweging. Soms gaan de schoon­rijders gekleed in originele kleder­dracht, zoals bij de prijs­uitreiking van een Europees- of Wereld­kampioenschap lange­baan­schaatsen in Thialf. • De eerste wedstrijden in schoon­rijden vonden plaats op de Keizers­gracht in Amsterdam op 16 december 1879. In eerste instantie waren er alleen wedstrijden voor dames. Pas na vier jaar mochten ook de heren deel­nemen aan wed­strijden. Sinds 1942 doen paren mee.

  Clubs

  De trainings­groep in Heerenveen, ‘De Pronkriders’ genaamd (Friese vertaling van ‘De Schoonrijders’), telt ongeveer 18 actieve leden. De trainingen worden verzorgd door de trainers Elly van der Bijl en Yme Hempenius.

 •  
  Maak het mee!

  Introducés of mensen die eens kennis willen maken met het schoon­rijden kunnen twee keer gratis aan een training deel­nemen. De trainings­groepen organiseren jaarlijks een clinic voor geïnteresseerden.

  Klik hier voor onze Facebook pagina!