Thialf blijft Thialf

Nederland en Fryslân blijven met het nieuwe Thialf ook in de toekomst het onbetwiste schaatshart van de wereld. Wat Wimbledon is voor tennis. En wat Madison Square Garden is voor basketbal. Dat is Thialf voor de internationale schaatssport. In competitie presteren als nooit tevoren. Mogelijk maken wat in het menselijk voorstellingsvermogen fysiek, mentaal én emotioneel volstrekt onmogelijk lijkt. Het gebeurt in Thialf!

Bouw in Beeld

  • Zonnepanelen Thialf

    Oktober 2016 - Thialf krijgt het grootste zonnedak op een sportstadion in Nederland. Op het dak van het Schaatshart van de Wereld komen ruim 5000 zonnepanelen. Hiermee is Thialf niet alleen de snelste laaglandbaan van de wereld maar ook de duurzaamste.

    De zonnepanelen die op het nieuwe Thialf komen, wekken energie op voor omgerekend 375 huishoudens. De vernieuwbouw van Thialf gaat een energiereductie opleveren van 50%. De zonnepanelen zijn goed voor 1,35 Megawatt en kunnen bijna een kwart van de toekomstige energiebehoefte opwekken. Uiteindelijk is het doel om Thialf in 2020 helemaal zelfvoorzienend te laten zijn.

  • Eerste rondje nieuw Thialf

    November 2015 - Vrijdagmiddag 13 november is Thialf officieel geopend en zijn de eerste rondjes geschaatst in het deels vernieuwde Thialf. Gedeputeerde K. Kielstra (provincie Fryslân) ontving uit handen van de heer N. Doodeman (Heddes bouw) de sleutel van Thialf.

    Na een indrukwekkende bouwperiode kan er vanaf die dag weer geschaatst worden in het Schaatshart van de Wereld. Ruim 150 genodigden zagen schaatshelden uit het verleden, heden en toekomst het eerste rondje op de geheel vernieuwde ijsvloer rijden. Oud schaatsers zoals Rintje Ritsma, Falko Zandstra, Hilbert van de Duim namen het op tegen o.a. Jort Boomhouwer, Femke Kok, Jens Hoekstra de toppers van de toekomst. Na het schaatsseizoen 2015/2016 gaat de bouw weer verder. De grote veranderingen zullen pas volledig merkbaar zijn in het seizoen 2016/2017. Dan is het Schaatshart van de Wereld helemaal af.

  • Laatste fase bouw

    De laatste fase van de bouw zal direct starten na het schaatsseizoen 2015/2016. In deze fase wordt het bestaande Thialf van binnenuit gedemonteerd en wordt het gebouw in zijn geheel verder afgebouwd. Medio 2016 zal het Schaatshart van de Wereld haar deuren weer officieel openen.

Bolwerk van Sport en Techniek

Thialf blijft ook in de toekomst het onbetwiste schaatscentrum van de wereld. Met de vernieuwbouw realiseren we de beste laaglandbaan van de wereld met de beste faciliteiten en voorzieningen voor de topsporters. Het nieuwe Thialf wordt een compact gebouw – met de focus op de topsport – waar de sport en sportfaciliteiten elkaar optimaal bestuiven. In het nieuwe Thialf heeft de topschaatser de beschikking over het beste ijs en de beste 400-meter baan. Trainingsomstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid zijn eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen en behoeften.Technische voorzieningen zorgen voor de beste luchtkwaliteit. Topsporters hebben van alles het beste nodig om tot topprestaties te komen. Dat verwachten ze van het ijs, het stadion en alle voorzieningen en faciliteiten er omheen. Het nieuwe Thialf biedt ze dit allemaal. Sterker nog: het nieuwe Thialf faciliteert de topsporters in alle opzichten op de weg naar goud.

Onderscheidend
Het nieuwe ontwerp van Thialf is onderscheidend omdat de topsport en beleving van A tot Z centraal staat. Grote uitdaging in de plannen was het realiseren van de beleving en verbinding met het ijs. En dat is gelukt! In het nieuwe Thialf is vanuit elke positie in en rondom de hal zicht op het ijs. De glazen wand tussen wedstrijdhal en omloop versterkt de pure schaatsbeleving op topniveau nog eens extra, zowel voor de topsporter als voor de supporter en bezoeker. 

Hoge energieprestaties
Thialf is een iconisch begrip in de schaatswereld en wil die positie met het nieuwe state-of-the-art complex voor de komende tientallen jaren behouden. Het programma van eisen van Thialf is daarom niet alleen gericht op de realisatie van de snelste laaglandbaan ter wereld, maar ook op het voldoen aan zeer hoge energieprestatie-eisen. Het nieuwe Thialf moet een reductie van minimaal 50% op het huidige verbruiksniveau opleveren. 

Duurzaamheid
Thialf wil een icoon op het gebied van duurzaamheid zijn. Daarom streven we naar een energiereductie van minimaal 50% en willen we de vernieuwbouw zo duurzaam mogelijk realiseren. Hierbij kijken we vooral naar het hergebruik van materialen en het inzetten van duurzame materialen. We nemen bovendien de inkoop van energie onder de loep. Op dit moment koopt Thialf nog duurzaam opgewekte stroom in, maar in de toekomst willen we deze energie zelf opwekken met zonnepanelen

Social return & Friese werkgelegenheid
Thialf en Ballast Nedam zetten zich actief in om mensen in de regio aan het werk te krijgen of werkervaring te laten opdoen. Daarom besteedt de aannemer minimaal 5% van de loonsom aan “social return”. Er zijn afspraken gemaakt over de inzet van BBL-leerlingen, diverse stagiaires en medewerkers van Talant. Daarnaast is de vernieuwbouw opgenomen in het project ”Bouwen aan de Bouw” en wordt er een digitale tribune ingericht waar de vernieuwbouw van het nieuwe Thialf te volgen is.

Meer informatie over het nieuwe Thialf - Het Schaatshart van de Wereld: klik hier voor de brochure